Вече си направил първата стъпка и си се записал за бригада! Cool! Избрал си и работна оферта и предстои интервюто с работодател – страхотно! Нека се подготвим добре и за това!
Първата стъпка е CV – вече знаеш, че консултантите на Cool Travel ще те улеснят като ти изпратят бланка за попълване, но как да я попълниш така, че да изпъкнеш?! Имаме няколко съвета:
избор на снимка – използвай подходяща такава – на изчистен фон, където за предпочитане да не си в клуб, с цигара или алкохол и си с подходящо облекло. Снимка от бала не винаги е добра идея 🙂
. Съвсем спокойно може да използваш снимката за визово интервю – тя би била перфектна.
изписвай информацията в CV бланката правилно – винаги прави добро впечатление грамотно написаното. За това разчитай и на нас – ще проверим бланката за теб!
– обмисли добре началната и крайната дата за работа. Съобрази я със заетостта в университета ти.
– въведи правилен имейл адрес и скайп. Нека имейлът ти да е приличен!
бъди честен и опиши себе си искрено. Трудно е да се избегне от шаблоните при описването на лични качества, но опитай – продай себе си, както се казва!
при описването на работния опит имай предвид няколко неща – не се изисква задължителен опит. Не е нужно да си работил на граждански/трудов договор на някое място, за да го впишеш в CV – то си. Дори да си помагал в бизнеса на твои близки, пак е добре и можеш да го напишеш. Опиши подробно какви са били задълженията ти и ги запомни – възможно е да те питат за това.

В деня на интервюто е много важно да се увериш, че имаш стабилна интернет връзка, както и да провериш дали е изрядна техниката, която ще използваш. Ползването на камера е задължително! Провери аудио и видео и бъди на линия 10-15 минути по-рано. Бъди и търпелив! Обикновено в един ден се провеждат много интервюта и е възможно интервюиращите както да подранят, така и да закъснеят малко.

Чуваш прозвъняването! Важно е да се успокоиш, да се усмихнеш и да покажеш най-доброто от себе си! В повечето случаи интервюиращият имат за цел да ти разкаже за работното място, за задълженията, които ще трябва да изпълняваш. Разбира се, ще иска и да научи кой си, какъв човек си и да види дали си приветлив. В Америка усмивката е задължителна, щом работиш в сферата на обслужване! Давай точни и ясни отговори. Ако те питат да разкажеш нещо за себе си, стреми се да отговориш точно: кой си, на колко години си, какво учиш, какви качества притежаваш, работен опит. Възможно е да те питат защо си избрал точно тази работа, този работодател, тази дестинация. Трябва да си подготвен, важно е да си проверил дестинацията и самият работодател в интернет. Винаги прави добро впечатление да имаш ясен отговор какво точно те е впечатлило и защо си избрал да кандидатстваш именно там.

Интервюиращите често питат дали имаш въпроси – не се притеснявай да питаш, това ще направи добро впечатление, но не и само. Работните оферти са подробни, но няма как да отговорят на всичките въпроси, които може да имаш. Затова питай работодателя си, той е най-запознат и може да ти даде така ценните отговори. Но внимавай как формулираш въпросите си! Не се приема много добре, ако звучиш грубо или прекалено изискващо.
Ако кандидатстваш за позиция, която е свързана с повече комуникация, се приготви за повече въпроси – ще трябва да докажеш, че владееш английски на достатъчно добро ниво, за да бъдеш нает.

Ако по време на интервюто си не чуеш или не разбереш някой от въпросите, не използвай: What? Замени с по-любезни изрази, не се притеснявай да помолиш да повторят.

Работното интервю не трае дълго време. Вероятно няма да продължи повече от 10-15 минути. В това време трябва да изпъкнеш ти! Бъди себе си, бъди уверен! Желаем ти успех!

П.С. След като вече имаш насрочена дата и час за интервю за работа, можеш да дойдеш на пробно интервю в най-близкия до теб офис или онлайн! Консултантите ни ще ти дадат лист с въпроси, които вероятно ще ти бъдат зададени, ще ти дадат ценни насоки и съвети, защото всички сме минавали по този път.