връщане на данъци

РАЗБЕРИ КАКВО ТИ Е НУЖНО, ЗА ДА ВЪЗСТАНОВИШ СВОИТЕ ДАНЪЦИ ОТ САЩ

КАКВИ СА ДАНЪЦИТЕ, КОИТО ПЛАЩАМ В АМЕРИКА?

В Америка имаш право да върнеш данъците, които си надплатил. Това става едва след като е приключила фискалната година, а именно края на календарната година. Докато си в САЩ, получаваш заплатата си под формата на чекове (дори и да си с банков превод – директен депозит, отново получаваш чекове). Трябва да следиш за правомерното удържане на данъците ти.

Като временно пребиваващ, на теб трябва да ти се удържат само федерален и щатски данък. Всеки щат има политика за процента на данъка си.

ВИДОВЕ ДАНЪЦИ

Федерален данък

Федералният данък върху доходите е данъкът, събиран от Службата за вътрешни приходи (IRS) върху годишните доходи на физически лица и корпорации. Федералните данъци върху дохода се прилагат за всички форми на доходи, които съставляват облагаемия доход на данъкоплатците, като например приходи от заетост или печалби от капитал.

Данък 'Социални и медицински застраховки'

Ако работите като служител в САЩ, трябва да плащате данъци за социално осигуряване и Medicare в повечето случаи. Вашите плащания на тези данъци допринасят за покритието ви в системата за социално осигуряване в САЩ. Вашият работодател приспада тези данъци от всяко плащане на заплата. Вашият работодател трябва да приспадне тези данъци, дори ако не очаквате да отговаря на условията за социално осигуряване или Medicare обезщетения.

Щатски данък

Повечето отделни щати в САЩ събират данък върху доходите на индивида в допълнение към федералния данък. Двете са отделни единици. Четиридесет и три щата и много местности в Съединените щати имат така наречения ‘щатски данък’.

Щатски данък

Повечето отделни щати в САЩ събират данък върху доходите на индивида в допълнение към федералния данък. Двете са отделни единици. Четиридесет и три щата и много местности в Съединените щати имат така наречения ‘щатски данък’.

Какви документи са ти необходими, за да си върнеш данъците?

Имаш нужда от помощ при връщане на данъците си?

Наши партньори във взаимодействието с данъчните на САЩ са VerdeTax, които имат 15-годишен опит.
Виж повече информация.

 • Паспорт — първата страница от него и визата за годината, за която декларираш данъците.
  Например: Бил си на бригада през 2015 и 2016. Ако искаш данъците от 2016, не върви да ни пратиш визата си от 2015. Визата доказва легалността на издадените чекове.
 • Работно разрешително (DS2019) — Отново като доказателство за легитимността на чековете.
 • Social Security Card — Без нея си загубен навсякъде и за всичко в САЩ. Не е достатъчно само да знаеш номера си, трябва да пазиш и картончето. На базата на социално-осигурителния номер ти се начисляват данъците, откриваш си банкова сметка и може да бъде проследен твоят статут.
 • Последен платежен фиш — Дори и да си бил с директен депозит, отново трябва да пазиш последния си чек. Върху него са изписани YTD TAXES или другояче казано – това са парите, които ще си върнеш напълно или частично в зависимост от това колко си изработил. Последният платежен фиш позволява да изискаме твоите данъци, докато чакаме W2 form да пристигне. Когато тази форма пристигне, потвърждаваме заявената сума
 • W2 Form — Получаваш я на постоянния си адрес в България по пощата, обикновено в края на януари следващата година. За да получиш W2 форма на правилното място, трябва да си предоставил точен адрес.
  В първия си работен ден работодателя предоставя W4 форма – т.нар. данъчна декларация, на базата на която по-късно започват да ти се начисляват данъци. В нея описваш дали домакинството ти се състои само от теб и т.н., но трябва да знаеш, че това се отнася само за САЩ. Може да предоставиш адреса си в България и в офис на Cool Travel.

  Съветваме те да не пишеш адреса на американската си квартира или на работодателя си, защото формулярът може да се загуби.

ИСКАШ ДА РАЗБЕРЕШ ПОВЕЧЕ ЗА WAT USA?

Запознайте се повече с програмата Work and Travel USA. Възползвай се от предимствата, които CoolTravel ти дава, и направи първата крачка към твоето незабравимо лято в Америка на студентска бригада!

Свържи се с нас, за да намериш повече информация за въпросите, които имаш.

Виза за сащ

Прочети повече за интервюто за виза и как ние ще те подготвим за него, и повече.

РАБОТНИ ОФЕРТИ

Разгледай стотиците работни оферти, които можеш да работиш през твоето лято.

WAT ALL-INCLUSIVE

Единствено в нашите офисите. Разбери повече какво включва и как да се възползваш.

програмата step-by-step

Разбери какви са стъпките, през които ще преминем, преди твоята бригада в САЩ.

цена на програмата

Разбери какви са таксите по програмата и каква гаранция ти предоставяме за твоето WAT приключение.

ОТЗИВИ ОТ СТУДЕНТИ

Прочетете повече за истории на студенти, които вече са били на бригада в САЩ, и вижте какво мислят.