Привет, вече доста студенти се свързаха с нас, търсейки информация как да трансферират заработените в САЩ пари. Затова решихме, че можем да сме ти полезни като споделим какви са най-често избираните от студентите начини, както и малко обща информация за тях:
– Bank wire transfer – трансферът се прави в банката в САЩ, в която имаш сметка. Нужна ти е сметката на получателя в България – може да е твоя сметка, както и такава на някой твой близък, имената на получателя, SWIFT code и адрес на българската банка. Последните можеш да намериш в Гуугъл – изпиши името на банката ти, всяка банка има специфичен swift code. Таксите варират, обикновено са около 40-50$. Отнема приблизително около 3 дни за трансферирането на сумата, но най-добре е да провериш в твоята банка за конкретните условия.
Важно! Ако оставиш трансферирането за последните дни от престоя си в САЩ и ти предстои екскурзия, не забравяй да провериш дали банката ти има клон в града, в който си!
– WISE – това е приложение, което се използва за трансфериране на суми. Доста от нашите студенти го използват последните години и са доволни. Таксата по прехвърлянето е може би най-ниска спрямо останалите начини за прехвърляне на суми, всичко се прави в app-a. Също така предлагат добър курс на долара при обмяна. Важно е обаче да уведомиш банката си, че смяташ да трансферираш сума по чуждестранна сметка, защото иначе е възможно да счетат прехвърлянето за съмнително и да ти блокират сметката. Също е важно при ползване на апликацията да внимаваш и да спазваш инструкциите. Има случаи на замразяване на акаунта – блокират наличността за различен период, понякога и за 3 месеца, което никак не е приятно.
– PayPal – свързваш американската си банкова сметка с PаyPal  и трансферираш наличността по сметката ти в България. Отново се случва да блокират суми, следвай стриктно инструкциите.
Revolut – също е опция, но имайте предвид, че по думи на наши студенти, които вече го използваха ни споделиха, че таксите са по високи от тези с Transfer WISE.
В брой – някои участници предпочитат да не плащат излишни такси и да носят спестените суми кеш в България. Ти прецени дали това е подходящо за теб – да, летищата са едни от най-охраняваните обекти в света, но ти ще пътуваш доста. Прецени дали си струва стреса. Също така, ако сумата надвишава 10 000$ ще трябва да я декларираш пред митническите власти
Теглене от банкомат в България – поради една или друга причина, на някои от участниците ни им се налага да изтеглят сума от американската си сметка в България. Споделят с нас, че таксите са изключително високи, затова избягвай този вариант.
Който и от вариантите да предпочетеш, провери и сам какви са условията. Ние не претендираме за изчерпателност, нито че условията са абсолютно същите. Знаеш, че правилата и условията се променят често. Отговорността и решението са само твои!
Поздрави,
Cool Team