Лятото е в разгара си и мнозина от вас вече разглеждат възможностите за пътувания след приключване на работа. Въпросите относно правилата и изискванията за пътуване ИЗВЪН границите на САЩ се увеличават, затова решихме да обобщим информацията в тази статия!
Както знаете, имате право да работите легално в периода, посочен във вашето работно разрешително. Датата на визата ви отбелязва краен срок, до който официално може да работите. Тази дата обаче не означава, че трябва да напуснете страната незабавно. След тази дата разполагате с travel period, който е с продължителност 30 дни. През този период може да се насладите на пътувания в САЩ, включително и до Хавай, тъй като островите са част от американска територия.
За студентите в САЩ круизите са изключително популярни – и с право! Те са икономичен начин да посетите уникални места, докато се забавлявате на борда на кораба. Ако планирате да се отправите на круиз, е важно да знаете следните детайли:

• Нямате право да ходите на круиз след изтичането на визата ви! Дори ако тръгнете преди изтичането й, а връщането се случва след това, рискувате да не бъдете допуснати отново на територията на САЩ, което може да създаде сериозни проблеми. Затова, за да избегнете този риск, трябва да планирате круиза си през периода, в който визата ви е валидна (през работния период). След този период, както споменахме, имате travel период от 30 дни, но само на територията на САЩ.
• Важно е да се свържете със своята спонсорска организация и да проверите дали имат допълнителни специфични правила за пътуване извън Америка – било то на круиз, или до Мексико/друга държава.
Повечето спонсори изискват да им изпратите вашия DS-2019 формуляр, който те ще подпишат и върнат обратно до вас. Това означава, че трябва да започнете процеса навреме преди плануваното пътуване, за да може спонсорите да обработят работното разрешително и да го получите обратно по пощата.

Не забравяй, че трябва задължително да носиш DS-2019 и паспорта си по време на пътуването!

Трябва да подчертаем, че въпреки че някои студенти са ходили на круиз или са пътували до Мексико без да уведомяват своя спонсор и без да имат подписан DS-2019 формуляр, това със сигурност носи рискове. Всеки носи отговорност за своите действия, а нашата цел е да ви осведомим за правилата, за да можете да направите информиран избор.
Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна! Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас. Пожелаваме ви приятно пътуване!